Olete siin
Kodu > Kõik uudised > Kõik uudised > Kuidas lugeda raamatut, ilma seda avamata

Kuidas lugeda raamatut, ilma seda avamata

 

Kasutades kindlat tüüpi radiatriooni nimega terahertz radiatsioon on MIT teadlased ehitanud seadme millega saab avamata raamatuid lugeda. Teadlased on suutnud virna pandud paberi hunnikust kasutades terahertz radiatsiooni tuvastada tähed, mis on paberile prinditud.

Terahertz radiatsioon on elektromagneetilist tüüpi radiatsioon, see istub mikrolaine ja infrapuna vahepeal ning kasutatakse mittepurunevate materjalide analüüsis. Terahertz radiatsioon oskab eristada erinevaid aineid kuna kõiksugused kemikaalid peegeldavad valgust erinevalt. Sedasi oskab masin eristada näiteks paberit ja tinti, kaamera eraldab radiatsiooni ja andur loeb peegeldusi.

Hetkel on suudetud tähti eristada kuni 20 lehekülje sügavuselt, sügavamale minnes läheb müra nii suureks, et tähtede eristamine muutub keeruliseks. MIT teadlased arendavad kaamerat edasi, kuna seda saaks kasutada vanade ja õrnade raamatute ning manuskripdide uurimisel.

“The Metropolitan Museum mis asub New York’is tundis seadme vastu suurt huvi, kuna nad soovivad uurida antiikseid raamatuid, mida nad puudutada ei soovi ja ei saa” ütles Barmak Heshmat.

 

Allikad:

http://www.cnet.com/news/how-to-read-a-book-without-opening-it/

http://news.mit.edu/2016/computational-imaging-method-reads-closed-books-0909

Top